Protokoll för ESIL 24 April 2009
Protokoll fört vid allmänt sammanträde 2009-04-24
§ 1
Ordf. Magnus Wedelin hälsade de 16 närvarande välkomna och förklarade sammanträdet öppnat.
§ 2
Meddelanden:
Mikael Sörensson meddelade att Björn Dals böcker ”Sveriges zoologiska litteratur” och ”Med kolorerade figurer” fortfarande finns att köpa till starkt nedsatt pris, speciellt för sällskapets medlemmar.
§ 3
Ordet lämnades till kvällen föredragshållare, Bo W. Svensson, professor emeritus från Uppsala universitet, numera återbördad till Skåne och verksam vid Entomologiska museet i Lund. Han talade över ämnet ”Fjärilsmyggfaunan i ett hagmarksområde i östra Blekinges skogsland”. Bosse inledde med att lämna en kort redogörelse över sina entomologiska studieobjekt genom tiderna – allt från skalbaggsfamiljen Gyrinidae (virvelbaggar), över ordningarna Trichoptera (nattsländor) och Psocoptera (stövsländor) till ämnet för dagen, myggfamiljen Psychodidae (fjärilsmyggor).
Fjärilsmyggorna är små, håriga och bräckliga varelser med en vinglängd mellan 1,5 och 2 mm. För folk i allmänhet är de mest kända som ”badrumsmyggor” eller ”dass-myggor”. De flesta arterna är dock inte knutna till mänskliga boningar, utan lever ute i det fria. Deras morfologi, anatomi, näringssubstrat och livscykler beskrevs, liksom arternas upptäcktshistoria. De forskare som särskilt ägnat sig åt fjärilsmyggor porträtterades, varvid Entomologiska Sällskapets egen Sven Berdén (1924 – 1954) fick en välförtjänt uppmärksamhet.
Fältstudierna bedrevs i ett Natura 2000 – område, en hagmark i Bromåla, ca 2 mil norr om Karlskrona. Med hjälp av Malaise-fällor fångades psychodider dels i en betad ekebacke och dels invid en bäck ett stycke bort. Utbytet blev gott och ca 20 arter (en tredjedel av de svenska arterna) fångades. Ytterligare ett par arter visade sig hålla till i och kring en lada på ägorna. Föredragshållaren diskuterade fjärilsmyggornas spridningsförmåga och deras betydelse som indikatorarter för det gamla kulturlandskap som sedan åtskillig tid håller på att försvinna i vårt land.
Efter föredraget följde en stund för frågor och diskussion.
§ 4
Föredragshållaren avtackades med en varm applåd och sammankomsten övergick i eftersits med sedvanligt trivsamt umgänge med fika.
Lund som ovan
Thomas Jonasson, sekreterare