Protokoll för ESIL 27 Mars 2009
Protokoll fört vid allmänt sammanträde 2009-03-27
§ 1
Ordf. Magnus Wedelin hälsade de 40 närvarande välkomna och förklarade sammanträdet öppnat.
Kvällens föredrag om trollsländor hade lockat många nya åhörare, som naturligtvis hälsas varmt välkomna att bli medlemmar! Glädjande var också att bland åhörarna se vår mångårige ledamot Åke Sandhall – Sällskapets nestor när det gäller insektfotografering och internationellt känd för sin vackra bok om Europas trollsländor.
§ 2 Meddelanden
Ingvar Svensson meddelade en för Sverige ny småfjäril: ljus vitspetsgräsminerarmal, Elachista lugdunensis Frey 1859. En hane av arten hade Ingvar skrapat upp 24.VI.1996 på Go, Sundre, vid en liten vät högt uppe på Sundrealvaret. Först nu har artens identitet kunnat fastställas, efter en utredning av Kaila i Zootaxa (2007) 1629: 1-25. Ingvar lämnar ytterligare information om fyndet i kommande nummer av Entomologisk Tidskrift. Ingvar menar att arten sannolikt är bofast på lokalen. Värdväxten är ännu så länge okänd.
Markus Franzén meddelade att Naturvårdsverkets dagfjärilsövervakning kommer under året att genomföras som pilotprojekt i Skåne. Den som vill deltaga i denna ombedes höra av sig till Markus.
§ 3
Ordet lämnades till kvällen föredragshållare, Linda Strand. Till allas oförställda häpnad och glädje inleddes föredraget ”Inventering av Skånes trollsländor” med fika och hembakat. Under allmänt mumsande presenterade sig sedan kvällens huvudpersoner: Linda Strand, som representant från Entomologiska Sällskapet i Lund (ESIL), Linda Birkedal, Lunds Naturskyddsförening och Magnus Billqvist, Naturskyddsföreningen i Skåne.
Linda Strand och Magnus Billqvist föreläste sedan växelvis om ordningen Odonata, trollsländor. Både levnadssätt och systematik hos odonaterna behandlades. Vi fick lära oss hur ordningen delas in i två underordningar och hur dessa i sin tur delas in i olika familjer, släkten och arter. I Sverige finns vid pass 61 arter och i Skåne 53 att hålla reda på. Med stöd från SNF Skåne, ESIL, Studiefrämjandet, Lässtyrelsen och Region Skåne kommer Skånes trollsländor att inventeras och kartläggas de kommande fem åren. Tanken är att Skåne delas in i samma inventeringsrutor som under den dagfjärilsinventering som nyligen utförts i Entomologiska Sällskapets regi. Alla intresserade, såväl proffs som amatörer – även nybörjare, inbjuds att deltaga i inventeringen. Bestämningslitteratur, håvar och optisk utrustning erbjuds till självkostnadspris. Dessutom kan den intresserade få gå kurser och lära sig allt om hur arterna kan kännas igen i fält. Den som vill delta i detta projekt bör gå in på projektets hemsida www.trollsländor.se för att få veta mera. Detta verkar i sanning vara ett unikt tillfälle att ta del i ett väl genomtänkt inventeringsprojekt! Inventeringsrutor kan fortfarande bokas. Var och en som bokar ruta får kostnadsfritt en rikt illustrerad bok om trollsländor.
Att hålla reda på 53 skånska trollsländearter verkar överkomligt, även för den som inte har några större förkunskaper. Överkursen består emellertid i att hålla i minnet ett 20-tal arter som mycket väl kan dyka upp under de skånska trollsländeexkursionerna. Alla dessa arter visades på bild och beskrevs av Linda och Magnus. Det verkar som om en hel rad sydliga trollsländor står på kö för att etablera sig hos oss!
I den efterföljande diskussionen efterfrågades skånska ”hot-spots” för trollsländor. Föredragshållarna tipsade om Gullåkra mosse vid Staffanstorp och våtmarkerna vid Holmeja och Bökeberg. Åke Sandhall slog ett slag för torvgravarna invid Krankesjön .
§ 4
Föredragshållarna avtackades med en varm applåd och då intet annat återstod, förklarade ordf. mötet avslutat och eftersits vidtog.
Lund som ovan
Thomas Jonasson, sekreterare