Protokoll för ESIL 27 September 2007
§ 1
Öppnades mötet av ordf. Magnus Wedelin som hälsades de 34 närvarande välkomna.
§ 2 Meddelanden
2.1.Eftersom Gunnar Isacsson sagt upp sig rörande efterfikat som han ansvarat för under flera år frågades det om det fanns någon annan som kunde ta på sig detta ansvaret och ta med fika, men då ingen ville ta detta på sig beslutades att s.k. knyte skulle bli aktuellt. Alltså tar varje medlem med kaffe, te, mackor och kakor efter eget intresse fortsättningsvis.
2.2.Erik Thams böcker kommer att auktioneras ut under nästa möte. Medlemmarna informerades om att man själv kan ta med böcker för att auktioneras ut. Dock inget s.k. skräp utan bara böcker av högre kvalitet / intresse.
2.3.Sekreterarens mötesprotokoll efterlystes av flera medlemmar då det på hemsidan saknades åtskilliga mötesprotokoll
§ 3 Kvällens föredrag: ”Sommarens skörd”
”Sommarens skörd” inleddes som vanligt av Ingvar Svensson i Österslöv som berättade om sina uppfattningar av insektssäsongen 2007 hittills. Följde sedan flera andra inlägg med längre eller kortare rapporter om särskilt fjärilar och skalbaggar.
Det var mer än 10º varmt 9 januari, hasseln blommade den 19, första snön för vintern kom först 20 januari och ingen is på sjön hela vintern för första gången under mina 55 år i Österslöv, så man kan börja tro på talet om den globala uppvärmningen. En del björkar hade fått blad som musöron och körsbärsträd började blomma redan 17 april. Högsommartemperatur +25º uppmättes på flera håll i Sydsverige i slutet av april. De första jordgubbarna och majkörsbären kunde jag plocka redan i slutet av maj för första gången, varför detta måste var den tidigaste våren under mitt nu 88-åriga liv. Första fjärilarna, några citronfjärilar, såg jag dock först 12 mars. I nordligaste Sverige var det tidvis mycket kallt denna vinter och sommaren blev inte heller överväldigande, men detta ojämna år var det nog inte många fjärilsamlare som berördes. Mina minor med larver av svartpoppeldvärgmalen Ectoedemia hannoverella från oktober hade övervintrat bra ute och talrika fjärilar kläcktes på våren efter intagning.
Som vanligt misslyckades jag på vårvintern med att få tag i tunnvingemätaren Malacodea regelaria för nya samlingen. Däremot lyckades en avsiktlig tur till Sandhammeren den 6 maj efter den året innan på Bornholm funna silvergrankottvecklaren Gravitarmata margarotana. Ett vackert exemplar av den för landet nya fjärilen kom till kvicksilverlampan i sanddyntallskog. Sannolikt lever larven också på tall.
Väster om Bäckakogs station finns ett stort grustag vars äldre delar ännu inte utsatts för nämnvärda återställningsåtgärder och fått en omväxlande och trevlig flora. Här upptäckte jag 19 maj att klofibblefjädermottet Oxyptilus distans hade en talrik vårgeneration. Det visade sig vid ett besök 21 juli att ockralövmätaren Idaea ochrata fått fotfäste här, rätt långt från Kabusa på den skånska sydkusten där den upptäckts så sent som 1995. På natten kom en vacker eksikelvinge Drepana binaria till lampan, den första jag sett i trakten. En annan bra art, brunlinjerat mätarfly Colobochyla salicalis, kom till ljus i ett litet videkärr vid Rinkaby 24 maj.
Från Entomologiska Sällskapets exkursion i Maglehem 6 juni minns man nog mest massförekomsten av immigrerande tistelfjärilar Vanessa cardui. Det måste ha funnits miljoner i Sverige i de dagarna, eftersom man ställvis kunde se nära nog en tistelfjäril per kvadratmeter. Vi väntade väl en jättegeneration senare på sommaren, men därav blev intet. Jag hittade dock en larv som åt gråbo Artemisia vulgaris på Fårö 25 juni. Från en tjusig guldfläckad puppa kläcktes en missbildad fjäril 17 juli. Var frånvaron av tistelfjärilar ett resultat av den regniga högsommaren med regn mest varannan dag genom juli och framåt. Det har överhuvud varit mycket lite fjärilar igång på senare tid. Vissa nätter kom inte en enda fjäril till min lampa i Österslöv också när det varit hyfsat varmt.
Säsongens höjdpunkt var husbilsresan med makan Elsa till Gotland 15 juni – 14 juli. Även här blev ett grustag, i Träkumla, en av panglokalerna. Den 2 juli, en ovanligt kylig natt för sommaren, satt en perfekt midsommarmätare Antonechloris smaragdaria på lakanet vid intagningen av lampan. Tidigare på dagen hade jag på lokalen som vanligt skrapat upp alvarantennmalar Nemophora dumeriliellus från mattor av vit fetknopp Sedum album. En annan speciell gotlandsart, guldband-gräsminerarmalen Elachista chrysodesmella, återfann jag 30 juni på en förut känd lokal i Ireviken på gränsen till ett jättestort naturreservat med insamlingförbud. Vad som döljer sig inom reservatet är förstås en väl förborgad hemlighet. Det berömda grustaget i Rodarve i Östergarn kom jag inte ner i, då det var upptaget av ett tält, när jag kom dit på kvällen den 10 juli. Det var nog min smala lycka, för det kom inget kungligt ljusmott Pyralis regalis till kvicksilverlampan i ett dolt hörn av grustaget men väl 7 exemplar till reserven, en 15w UV-lampa, i den torra tallskogen 20 m därifrån. Arten kan väl inte förväxlas med det närbesläktade högstjärtmottet Hypsopygia costalis, som också kom till lampan där. Det äkta gräsmott Crambus verellus som dök upp, måste nog ha flugit en bit, eftersom det knappt fanns något grässtrå på marken. De djur som jag särskilt sökte på Gotland för att komplettera tidigare fynd (en ♀ av en större och svagt brunbandad närstående art till fjällängsfältmätaren Perizoma minorata och en liten ♀ med rödaktiga framvingar i samma grupp som gulgrå mållsäckmalen Coleophora saxicolella) visade sig förstås inte. Men det fanns gott om andra intressanta fjärilar på Gotland.
Liksom de föregående åren har inte många immigranter visat sig för mig, utom nämnda tistelfjärilar och ett tiotal nykläckta amiraler Vanessa atalanta under plommonträden i trädgården 26 juli och enstaka ännu in i september. Kanske hör också kålmalen Plutella xylostella till immigranterna. Den var irriterande talrik på Gotland. Några sena exemplar kom till lampa på Sandhammaren 24 september liksom tre gammaflyn Plusia gamma, en normalt vanlig art som varit ovanligt fåtalig under säsongen.
Ävenledes minerarna har varit fåtaliga och särskilt påfallande har varit den nästan totala frånvaron av dvärgmalar på ek Quercus. Kanske har också de decimerats av sommarens regn. Guldmalarna Phyllonorycter verkar ha klarat sig bättre. På sydkusten vid Ystad fanns t.o.m. nästan en massförekomst av den närbesläktade gråbostyltmalen Leucospilapteryx omissella. För att inte tala om kastanjemalen Cameraria ohridella, som nu nått norrut till Bohuslän och förorsakat tidningsnotiser om befarad kastanjedöd i Skåne, eftersom bladen på många träd blivit bruna av alla minor redan i september.
Ingvar Svensson i Österslöv.
Några fjärilsrapporter / synpunkter – Magnus Wedelin
Cameraria ohridella (Kastanjemalen) ansåg Magnus vara ”extremt vanlig” i Malmöregionen.
Idaea Ochrata förekommer på flera lokaler i Malmöregionen. Börje Dalsved fyller i om att han observerat 1 ex den 26 juli i Stockamöllan.
Colias Hyale har setts ett fåtal vid Krankesjön.
Acherontia atropos har påträffats vid Skillingaryd i Småland.
Höfjärilsrapport – Lars Lindblad
Lars meddelar att han observerat Colias hyale hane den 5 aug vid Ullstorp.
Immigranter mm – Bo Olsson, mfl
Tistelfjäril (Vanessa cardui)
Allmän diskussion rörande tistelfjärilarnas (Vanessa cardui) förekomst under året visar att förekomsten under försommaren var den mycket vanlig och man trodde att sensommaren skulle överträffa alla andra, men där sågs endast enstaka vilket var konstigt.
Amiral (Vanessa atalanta)
Amiraler (Vanessa atalanta) . Larver var mycket talrika i åtminstone i Malmöregionen på försommaren, men förväntningarna om massflygning senare på sommaren infriades inte. (Magnus Wedelin) dock noterade Bo Olsson mellan 60 – 80 st på nedfallna plommon i Balsby under augusti månad!
Stor dagsvärmare & Gotlandsobservationer – Bruno Enekvist
Bruno meddelade att han haft stor dagsvärmare i Lund den 18 juni.
Vid Sproge hade han i slutet av juli funnit flera Lithosia quadra samt 2 ex Cosmia diffinis.
Ingvar Svensson kommenterade att myndigheterna på Gotland planerar att bekämpa tallprocessionsspinnaren (Thaumetopoea pinivora) pga de bekymmer i form av utslag och klåda som larven kan orsaka.
Skalbaggsåret – Mikael Molander
Carabidae
Harpalus calceatus VU – Flyinge, N. om Södra sandby (Skåne), 2 ex vid nattsök i grustag 2007-08-10.
Harpalus autumnalis CR – Löderups strandbad, Ö. om Kåseberga (Skåne), 16 exemplar vid nattsök i sandig betesmark 2007-06-25.
Histeridae
Abraeus granulum VU – Krageholm vid Krageholmssjön (Skåne), 1 ex. sållat ur mulm från ihålig bokhögstubbe 2007-02-18.
Plegaderus caesus – Vambåsa vid Förkärla (Blekinge), 1 ex. under tjock ekbark på solexponerad låga 2007-07-17.
Staphylinidae
Stenus guttula – Verkaån intill Brösarps norra backar (Skåne), ett par exemplar på lersandig strand längs ån 2007-05-20.
Medon brunneus – Frualid intill Öved (Ö. om Vombsjön, Skåne), 1 ex. bland löv och annan förna i lövskogsbranten 2007-08-26, 2 ex. sållade på samma plats 2007-09-09.
Ischnopoda constricta – Verkaån intill Brösarps norra backar (Skåne), flera exemplar på lersandig strand längs ån 2007-05-20.
Scarabaeidae
Aphodius quadriguttatus EN – Brösarpagården, V. om Brösarp (Skåne), 1 ex i fårspillning på sandig kostig 2007-05-20.
Eucinetidae
Eucinetus haemorrhoidalis – Vombs boställe, SV. om Vombsjön (Skåne), 1 ex slaghåvat på sandig träda 2007-07-10.
Elateridae
Stenagostus rufus VU – Vid sjön Allgunnen, N. om Bäckebo (Småland), 2 ex kom flygande till UV-ljus vid 23.00 i tallskog 2007-07-17.
Denticollis rubens EN – Maltesholm, vid Tollarp (Skåne), 2 puppor funna i askstock 2007-05-05, kläcktes 2007-05-09.
Lymexylidae
Lymexylon navale VU – Krageholm vid Krageholmssjön (Skåne), 1 ex krypande på stamskada på grov solitärek 2007-06-21.
Silvanidae
Silvanus bidentatus NT – Krageholm vid Krageholmssjön (Skåne), 1 ex krypande på avsågad, grov ekstock 2007-06-21.
Anthicidae
Anthicus bimaculatus NT – Mossbystrand, S. om Västra Nöbbelöv (Skåne), 2 ex. krypande i sanddyner strax innanför havsstranden 2007-07-08.
Cerambycidae
Ropalopus femoratus VU – Hönstorp, S. om Algutsrum (Öland), 1 ex krypande på nyligen avverkade hasselkvistar 2007-06-10.
Xylotrechus antilope NT – Strömsrum, vid Ålem (Småland), flera ex. på färska ekgrenar 2007-06-09.
Saperda perforata – Vid sjön Allgunnen, N. om Bäckebo (Småland), 1 ex under bark på nyligen omkullfallen jätteasp 2007-06-07.
Oberea oculata – Vid sjön Allgunnne, N. om Bäckebo (Småland), 1 ex som gnagde på sälgbuske på hygge 2007-07-18
Tetrops starki NT – Jordtorp, Ö. om Algutsrum (Öland), 2 ex. som flög över nylige nedsågade askgrenar 2007-06-10
Curculionidae
Hypera zoilus – 1 km V. om Torparebron, Brösarps norra backar (Skåne), 1 ex krypande i sandig sydsluttning vid Verkaån 2007-05-20
Lepidoptera – Adelidae
Nemophora metallica – Vombs boställe, SV. om Vombsjön (Skåne), 3 ex. på vädd 2007-07-10 (varav ett insamlat och kontrollbestämt av Magnus Wedelin).
Mikael efterlyser observationsuppgifter av fam. Dicronychus av 3 arter för kontroll.
Chrysodeixis acuta eller Chrysodeixis chalcites – Gunnar Persson
Gunnar meddelar att han hittat 6st larver på växten Uncarina decaryi som står i en kruka i hans trädgård. Mellan 5/9 – 18/9 kläcktes fjärilar av antingen C. acuta eller C. chalcites. Genitalpreparat får avgöra vilken av arterna det rör sig om
Udda arter – Anders Ohlsson
Gulaktigt knölfly (Heliothis peltigera), Maglehem 1 ex, 17/6-07
Ljusringat lövfly (Hoplodrina ambigua), Lund 1 ex, 24/8-07 (Maglehem 1 ex, 1/9-07 (Ronny Lindman))
Vitpunkterat gräsfly (Mythimna albipuncta), Lund 1 ex, 13/8-07
Gulpunkterat lundfly (Hecatera dysodea), Lund 1 ex, 13/8-07
Nifly (Trichoplusia ni), Juleboda 1 ex, 1/9-07
Apatura iris (Sälgskimmerfjäril), Maglehem
Spindelrapport – Lars Jonsson
Euophrys lanigera, hushoppspindel (fam. Salticidae, hoppspindlar)
En på hus levande art som är känd från de flesta länder i Väst- och Sydeuropa. På spridning norrut. En hane funnen 24 sept 2006 i Helsingborg på järnvägsspår, samt en juvenil funnen samma dag på närliggande fabriksbyggnad. Ny för Sverige.
Philodromus albidus, albinsnabblöpare (fam. Philodromidae, snabblöpare)
Tre honor och några juveniler funna på lövbuskar i Kristianstads omgivningar, i Näsby, 16-18 juni 2007. Väst- och centraleuropeisk art som förut ej påträffats i Sverige. Exemplar i Riksmuseets samlingar från Skåne, Sörmland och Öland är av den närstående systerarten Philodromus rufus. Fynd från Blekinge på 60-talet kan vara vilken som helst av dessa båda arter. Ny för Sverige.
Achaearanea tabulata, asiatisk fröspindel (fam. Theridiidae, klotspindlar)
En hona funnen i Ystad 1 sept 2007, bland metallskräp på Ystad Bangård
Härstammar från Ostasien. Tidigare känd i Europa från Berlin, Polen och Österrike. På spridning. På samma lokal som luffarspindeln, Tegenaria agrestis. Ny för Sverige.
Tegenaria agrestis, luffarspindeln (fam. Agelenidae, trattspindlar)
Ett flertal honor med äggkokonger funna på Banområdet i Ystad 1 sept 2007. Känd förut från denna lokal. Endast två lokaler i Sverige. Ofta sammanblandad med den vanliga större husspindeln, Tegenaria atrica, vilken den liknar.
Cheiracanthium punctorium, gifttaggspindeln (fam. Miturgidae, taggspindlar)
Numra känd från 12 lokaler i Sverige. 11 kända lokaler på Öland, bland annat Gråborg och Knisa mosse. I år, 20 sept 2007, hittades 51 honor på den lilla Borgsmossen vid Gråborg på Öland (2005, 48 st och 2006, 48 st i samma kärr). I år även funnen på Gotland av Håkan Elmquist. Sveriges enda för människan säkert giftiga spindel.
Porrhomma oblitum (fam Linyphiidae, dvärg- och mattvävarspindlar)
En hona och en hane funna 18 nov 2006 vid Kristianstad, på Araslövsjöns då översvämmande strand. En vitt spridd art i Europa som lever underjordiskt på våtmarker. Ej rapporterad från Sverige. Har även fynd av en hane från en åmynning i Hofterup, Järavallen 5 sept 1990.
Carl Möllers insektssamling – Thomas Jonasson
Thomas meddelade att Carl Möllers (Vedelsbäck, Stehag) insektsamling finns på Kulturmagasinet (Helsingborgs museer) i Helsingborg. I samlingen finns välbevarade beläggsexemplar av apollofjäril, Parnassius apollo (Sk. Skäralid, 2 ex.), mnemosynefjäril, P. mnemosyne (Sk. Stehag, Gyaberg, 4 ex) och dårgräsfjäril , Lopinga achine (Sk. Stehag, Gyaberg, 5 ex). Samtliga exemplar är insamlade i slutet av 1870-talet av Carl Möller eller hans son Jesper Möller.
Gott och blandat – Markus Franzén
Ljusgul höfjäril (Colias hyale), Sk. Benestads backar, 5 ex
Vitribbad skymningssvärmare (Hyles livornica), Go, Hejnum hällar
Väpplingblåvinge (Polyommatus dorylas), ser illa ut i Östra Skåne, endast observerad på ett fåtal platser.
Vitt stråfly (Chortodes morrisii), Sk, Klagshamn och ner till Vellige på spridda ställen. Även observerad vid Ålabodarna.
§ 4
Avslutades mötet och fika följde som Richard Lövgren ordnat denna gången.
Lund som ovan
Richard Lövgren, tf sekr